W dniach 5-6 października 2019 r., na Zamku Książęcym w Niemodlinie, odbyła się dziewiąta edycja Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego. 

Wydarzenie co roku jest rozbudowywane, co doceniają nasi liczni goście. Główną rolę podcza Święta odgrywa oczywiście Karp Opolski - pod wieloma postaciami... 

W sobotę 5 października 2019 r. został zorganizowany Konkurs Kulinarny "Czas na rybę - junior" dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Pięć dwuosobowych drużyn walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia w towarzystwie maślanki z OSM Olesno. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Wodzisławia Śląskiego. Gratulujemy! Pełna relacja z konkursu kulinarnego znajduje się na dedykowanej stronie internetowej (tutaj).

Równolegle do Konkursu trwał pokaz kulinarny kucharzy z zaprzyjaźnionego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Na wielkiej patelni przygotowano makaron z karpiem opolskim.

Natomiast Kamil Klekowski przeprowadził warsztaty i wspólne gotowanie z opolskimi "grubymi rybami". Przy filetowaniu karpia oraz gotowaniu pysznej zupy rybnej sprawdzili się przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Opolu - Marszałek Andrzej Buła, Wicemarszałek Stanisław Rakoczy, Poseł na Sejm Ryszard Wilczyński, Burmistrz Niemodlina - Dorota Koncewicz, Dyrektor Muzeum Wsi Opolskiej Jarosław Gałęza, Dyrektor Muzeum Śląska Opolskiego - Monika Ożóg oraz Pani Danuta Jazłowiecka. Pomimo wyjątkowo niesprzyjającej pogody, nasi goście wyszli z imprezy z uśmiechem i pełnymi brzuchami. 

Drugi dzień imprezy rozpoczął się zorganizowanymi na Stawie Zamkowym w Niemodlinie, zawodami wędkarskimi, które pomogło nam zorganizować Koło Polskiego Związku Wędkarskiego w Niemodlinie.

W tym dniu przeprowadziony został Konkurs Kulinarny "Czas na rybę" dla Szefów Kuchni z całego kraju. Zwyciężyła drużyna z Białki Tatrzańskiej, z hotelu Bania sp. z o.o. Zachęcamy do zapoznania się z pełną realacją z Konkursu (tutaj).

W niedzielę przeprowadzono także warsztaty dla mieszkańców z przygotowywania potraw z karpia oraz z carvingu (rzeźbienie w owocach i warzywach) przeprowadzone przez Kamila Klekowskiego oraz Daniela Bewko. Było także wspólne gotowanie na wielkiej patelni - kaszotto z kaszy pęczak z pulpetami z karpia. 

W oba dni degustację potraw z naszej lokalnej ryby przeprowadzała także spółka Polski Karp. Oprócz degustacji potraw z karpia, na stoiskach lokalnych producentów można było zakupić wiele rybnych, i nie tylko, unikalnych i wyjątkowych wyrobów. Karp w wielu odsłonach (pierogi, zupy, makarony, karp smażony i wędzony, a nawet lody o smaku karpia), lokalne sery, wino, piwo, nabiał, pieczywo. Nie zabrakło także wielu stoisk naszych utalentowanych rękodzielników, gdzie także można było znaleźć ręcznie robione rybne akcenty, jak witraże, magnesy, ryby na szydełku, ryby ceramiczne. Opolskie Nadleśnictwa (Namysłów, Kup, Opole i Tułowice) przeprowadzały edukację przyrodniczą na swoich stoiskach. Można było także skorzystać z bezpłatnych porad dietetycznych, gdzie Agnieszka Chudy informowała o korzyściach jedzących z lokalnych ryb. Swoje stoisko promocyjne zorganizowały gminy należące do naszego Stowarzyszenia, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (Polska Smakuje) oraz Urząd Marszałkowski promujący lauratów Opolskiej Marki. Można było także zwiedzić przepiękny Zamek Książęcy w Niemodlinie oraz obejrzeć fim "Ale się porybiło..." o naszym Stowarzyszeniu.

W oba dni atmosferę rozgrzewały występy lokalnych artystów. W sobotę na zakończenie zorganizowano pokaz magii, który poprowadził iluzjonista Michał Sośnik. Imprezę w niedzielę zakończył natomiast występ zespołu Nivel. 

Dziękujemy wszystkim gościom, partnerom, patronom, sponsorom, współorganizatorom, gospodarstwom rybackim, za uczestnictwo i pomoc przy organizacji 9.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego. 

Dziękujemy wszystkim Jurorom oraz uczestnikom Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę", którzy przyjechali z całej Polski aby gotować lub oceniać gotujących podczas Święta Karpia. (sład jury Konkursu)

 

Konkurs kulinarny "Czas na rybę" oraz zawody wędkarskie były współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Opolskiego.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ufundował nagrody za IV i V miejsca w Konkursie Kulinarnym "Czas na rybę". 

Pokazy i warsztaty kulinarne zostały współfinansowane ze środków z PO Rybactwo i Morze. 

Pełna galeria kliknij tutaj

dna zabawy z wodą
NIVEL
ogólne (1)
ogólne (2)
ogólne (4)
ogólne (6)
ogólne (8)
ogólne (11)
ogólne (12)
ogólne (13)
ogólne (15)
ogólne (16)
ogólne (18)
ogólne (19)
ogólne (21)
OGÓLNE 2
OGÓLNE 4
OGÓLNE 5
ogólnee
WYSTAWCY_2
występy (1)
występy (2)
występy (3)
występy (5)
występy (6)
występy (8)
występy (11)
występy (12)
występy
WYSTĘPY_3
WYSTĘPY_4
WYSTĘPY_5
występyyy
ZAJĘCIA DLA DZIECI 2
zawody wędkarskie (2)
zawody wędkarskie
zwiedzanie (1)
zwiedzanie (2)
 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247