Konkurs Kulinarny "Czas na rybę!" organizowany jest od 2018 roku. Organizatorem Konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania "Opolszczyzna" (RLGD "Opolszczyzna") - stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne - sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb. 

Konkurs organizowany jest podczas Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, które organizowane jest na Zamku w Niemodlinie, w pierwszy weekend października. 

W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczą uczniowie szkół gastronomicznych, a w drugi dzień rywalizują Szefowie Kuchni z całej Polski. 

Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp, natomiast drugim produktem jest w 2019 roku maślanka z OSM Olesno. Nie bez powodu wybrano lokalny produkt, gdyż RLGD "Opolszczyzna" od dłuższego czasu współpracuje z lokalnymi producentami, organizując szereg wydarzeń gastronomicznych na Opolszczyźnie. 

Współorganizatorem konkursu jest opolski Szef Kuchni - Kamil Klekowski. Nadzór merytoryczny nad Konkursem, w ramach przyznanego patronatu, sprawuje stowarzyszenie Euro-Toques Polska. 

 

Informacje o zgłoszeniach: http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia

Informacji na temat konkursu udzielają Organizatorzy:

- Aleksandra Czerkawska - tel. 535 380 010

- Kamil Klekowski - tel. 790 247 247 

 

 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247