Produkt obowiązkowy (zał. 6) - pobierz
Masło Ekstra 82% tłuszczu z Opola Lubelskiego Mleczne Ogrody
Masło jest produktem wysokotłuszczowym o zawartości 82% tłuszczu mlecznego, otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietanki. Wykonany wyłącznie ze świeżej śmietanki, według tradycyjnej receptury z zastosowaniem czystych kultur mleczarskich. Ma przyjemny łagodny smak i zawiera kompleks niezbędnych witamin i składników odżywczych. Nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.
Producent: Kabako Milk sp. z o.o.: https://kabakomilk.pl/
Makaron Śląski Bifej.
Przygotowany na bazie jaj z chowu ściółkowego, które wybijane są na miejscu produkcji (przy produkcji makaronów nie stosuje się masy jajecznej czy jaj w proszku). Prosty skład, według tradycyjnych receptur: świeże jaja oraz mąka od lokalnych dostawców. Makarony poddawane są długiemu procesowi suszenia. Producent makaronów należy do Opolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Rodzaje makaronów do wyboru przy potrawach konkursowych:
- Nitka średnia pszenna 6-jaj
- Nitka cienka pszenna 6-jaj
- Wstążka pszenna 4-jaja
- Świderek (6 jaj)