- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności "CZAS NA RYBĘ" 2021
- Odsłony: 385
Udało się! Kolejny Konkurs Kulinarny "Czas na rybę" za nami.
W pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie, rybnych smaków nie zabrakło. W ramach obchodów Święta Karpia, w sobotę został zorganizowany Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych, natomiast w niedzielę dla Szefów Kuchni.
Było dużo emocji, kreatywności kulinarnej, smacznych potraw, dobrej zabawy, gry fair play i słońca!
Na Gości Zamku w Niemodlinie czekali lokalni producenci, którzy serwowali rybne potrawy oraz inne regionalne specjały. W niedzielę, wspólnie z Akademią Kulinarną Ad Gustum oraz kucharzami z Euro Toques Polska, przygotowaliśmy karpiową potrawę na wielkiej patelni.
Organizacja całego wydarzenia została dofinansowana z PO Rybactwo i Morze w ramach projektu współpracy z LGD Owocowy Szlak..
Raz jeszcze dziękujemy wszystkim osobom, instytucjom, organizacjom, jurorom, uczestnikom, za pomoc, obecność i słowa wsparcia!
Gratulujmy wszystkim uczestnikom, a przede wszystkim Zwycięzcom!
W tym roku, oprócz opolskiego karpia w konkursowych potrawach musiały się znaleźć: masło Mleczne Ogrody z Kabako Milk oraz makaron Śląski Bifyj.
WYNIKI KONKURSU DLA SZEFÓW KUCHNI - 3.10.2021 r. I miejsce: Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz, którzy przyjechali do nas z Grand Hotel Boutique, z potrawą: Karp po Rzeszowsku,
II miejsce: Tomasz Wencek i Kamil Kulczycki, którzy przyjechali z Gorzowa Wielkopolskiego - Smaczna dieta, z potrawą: Karp opolski konfitowany w maśle z makaronem w sosie rakowym, leśnymi grzybami, kukurydzą i kawiorem Oscietra
III miejsce: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Gościniec Pod Lasem i Restauracja za kulisami z Lublina, z potrawą: Konfitowany filet z karpia z nadziewanym makaronem, sos zabajone na nalewce i konfitura z jeżyn i czerwonego derenia
Gratulujemy wszystkim pozostałym uczestnikom:Bartłomiej Wojtanek i Dominik Klejka z Hotel Bania z potrawą: Smażony filet z karpia, puree z białych warzyw i chrzanu, makaron wstążka, dynia piklowana.
Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska z Catering Joker, z potrawą: Kaper przy serowo cebulowej zołzie
Piotr Wielgo i Hubert Woźnica z Best Western Hotel Felix i o3Hotel z Warszawy, z potrawą: Maślany Karp z Makaronowymi Muffinami, sosem Buerre Blanc i Dyniowym puree
Nagroda za pierwsze trzy miejsca została sfinansowana przez nasze Stowarzyszenie - Rybacka Lokalna Grupa Działania "Opolszczyzna"
Nagrody dla pozostałych uczestników ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu
Potrawa Karp po Rzeszowsku przygotowana przez Krzysztofa Kowalskiego i Kamila Bujdasza otrzymała także dodatkową nagrodę w kategorii "danie na wynos". Nagroda została ufundowana przez Metro-Catering-System.
Potrawy były oceniane przez Jury w składzie:



Katarzyna Chomiczewska - makarony Śląski Bifej
Dorota Koncewicz - Burmistrz Niemodlina
Waldemar Janeczek - Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR Opole
Krzysztof Ochnal - Masło - Mleczne Ogrody
WYNIKI KONKURSU DLA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH - 2.10.2021 r.
I miejsce: Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna, z potrawą:
Karp w towarzystwie borowików i makaronuII miejsce: Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak z Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. z potrawą: Karp konfitowany/ roladka z marchwi/ ziemniak wędzony/ sos holenderski/ burak/ chips z makaronu/ pianka z białego wina
III miejsce: Angelica Janic i Karolina Patrzyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna z potrawą: Karp w winie z ziołami w sosie holenderskim z chipsami z dyni i makaronem o zapachu lawendy
Dziękujemy także pozostałym uczestnikom za kreatywność, zaangażowanie i rywalizację fair play: Wiktoria Mencfel i Denis Korzeniowski z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim, z potrawą: Paluszki karpia z placuszkami makaronowymi na porowej pierzynce z sosem wiśniowym i tiulem z kurkumy
Michał Dworakowski i Konrad Bekus z ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie, z potrawą: Filet z karpia na sosie cytrynowym z kandyzowanymi pomidorkami i smażonymi kaparami
Wiktoria Sypko i Daria Sygulla z Zespół Szkół Nr 1 w Kluczborku z potrawą: Smażony filet z karpia z makaronem dyniowo imbirowym i sosem jeżynowym
Nagroda za pierwsze trzy miejsca została sfinansowana z PO Rybactwo i Morze.
Nagrody dla pozostałych uczestników zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu.
Potrawy oceniali Kucharze z Euro-Toques Polska w składzie: Krzysztof Malinowski
Lucyna Haluch
Maria Magdalena Politowicz
Walentyna Jałocha
Michal Proc
Marcin Kosmala
Tadeusz Czapla
oraz Jury VIP:
Waldemar Janeczek - KOWR,
Krzysztof Ochal - Masło Mleczne Ogrody.
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności "CZAS NA RYBĘ" 2021
- Odsłony: 590
ZNAMY UCZESTNIKÓW KONKURSU CZAS NA RYBĘ 2021
W Konkursie dla Uczniów szkół gastronomicznych, w dn. 2 października 2021 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:
- Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie,w składzie Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka,
- Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie w składzie: Angelica Janic i Karolina Patrzyk
- Drużyna z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowiew składzie Michał Dworakowski i Konrad Bekus,
- Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim, w składzie: Wiktora Mencfel i Denis Korzeniowski,
- Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 im. M. Skłodowskiej – Cure w Kluczborku, w składzie: Wiktoria Sypko i Daria Sygulla,
- Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, w składzie: Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak
W Konkursie dla Szefów Kuchni, w dn. 3 października 2020 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu
- Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:
- Bartłomiej Wojtanek i Dominik Klejka z Hotelu Bania z Białki Tatrzańskiej,
- Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek z Best Western Hotel Felix*** z Warszawy,
- Tomasz Wencek i Kamil Kulczycki z Restauracji Smaczna Dieta z Gorzowa Wielkopolskiego,
- Tomasz Mielniczuk z Gościńca Pod Lasem i Tadeusz Węcławik z Restauracji Za Kulisami z Lublina,
- Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska z Catering Joker z Bolesławca,
- Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie
Gratulujemy wszystkim zakwalifikowanym drużynom!
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności "CZAS NA RYBĘ" 2021
- Odsłony: 785
Produkt obowiązkowy (zał. 6) - pobierz
Masło Ekstra 82% tłuszczu z Opola Lubelskiego Mleczne Ogrody
Masło jest produktem wysokotłuszczowym o zawartości 82% tłuszczu mlecznego, otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietanki. Wykonany wyłącznie ze świeżej śmietanki, według tradycyjnej receptury z zastosowaniem czystych kultur mleczarskich. Ma przyjemny łagodny smak i zawiera kompleks niezbędnych witamin i składników odżywczych. Nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.
Producent: Kabako Milk sp. z o.o.: https://kabakomilk.pl/
Makaron Śląski Bifej.
Przygotowany na bazie jaj z chowu ściółkowego, które wybijane są na miejscu produkcji (przy produkcji makaronów nie stosuje się masy jajecznej czy jaj w proszku). Prosty skład, według tradycyjnych receptur: świeże jaja oraz mąka od lokalnych dostawców. Makarony poddawane są długiemu procesowi suszenia. Producent makaronów należy do Opolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Rodzaje makaronów do wyboru przy potrawach konkursowych:
- Nitka średnia pszenna 6-jaj
- Nitka cienka pszenna 6-jaj
- Wstążka pszenna 4-jaja
- Świderek (6 jaj)