Udało się! Kolejny Konkurs Kulinarny "Czas na rybę" za nami. 

W pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie, rybnych smaków nie zabrakło. W ramach obchodów Święta Karpia, w sobotę został zorganizowany Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych, natomiast w niedzielę dla Szefów Kuchni. 


Było dużo emocji, kreatywności kulinarnej, smacznych potraw, dobrej zabawy, gry fair play i słońca!  

Na Gości Zamku w Niemodlinie czekali lokalni producenci, którzy serwowali rybne potrawy oraz inne regionalne specjały. W niedzielę, wspólnie z Akademią Kulinarną Ad Gustum oraz kucharzami z Euro Toques Polska, przygotowaliśmy karpiową potrawę na wielkiej patelni. 

Organizacja całego wydarzenia została dofinansowana z PO Rybactwo i Morze w ramach projektu współpracy z LGD Owocowy Szlak.. 

Raz jeszcze dziękujemy wszystkim osobom, instytucjom, organizacjom, jurorom, uczestnikom, za pomoc, obecność i słowa wsparcia!

Gratulujmy wszystkim uczestnikom, a przede wszystkim Zwycięzcom!

W tym roku, oprócz opolskiego karpia w konkursowych potrawach musiały się znaleźć: masło Mleczne Ogrody z Kabako Milk oraz makaron Śląski Bifyj. 

WYNIKI KONKURSU DLA SZEFÓW KUCHNI - 3.10.2021 r.  
🐠 I miejsce: Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz, którzy przyjechali do nas z Grand Hotel Boutique, z potrawą: Karp po Rzeszowsku,
🐠II miejsce: Tomasz Wencek i Kamil Kulczycki, którzy przyjechali z Gorzowa Wielkopolskiego - Smaczna dieta, z potrawą: Karp opolski konfitowany w maśle z makaronem w sosie rakowym, leśnymi grzybami, kukurydzą i kawiorem Oscietra
🐠 III miejsce: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Gościniec Pod Lasem i Restauracja za kulisami z Lublina, z potrawą: Konfitowany filet z karpia z nadziewanym makaronem, sos zabajone na nalewce i konfitura z jeżyn i czerwonego derenia
Gratulujemy wszystkim pozostałym uczestnikom:
🐠Bartłomiej Wojtanek i Dominik Klejka z Hotel Bania z potrawą: Smażony filet z karpia, puree z białych warzyw i chrzanu, makaron wstążka, dynia piklowana.
🐠Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska z Catering Joker, z potrawą: Kaper przy serowo cebulowej zołzie
🐠 Piotr Wielgo i Hubert Woźnica z Best Western Hotel Felix i o3Hotel z Warszawy, z potrawą: Maślany Karp z Makaronowymi Muffinami, sosem Buerre Blanc i Dyniowym puree

Nagroda za pierwsze trzy miejsca została sfinansowana przez nasze Stowarzyszenie - Rybacka Lokalna Grupa Działania "Opolszczyzna"
Nagrody dla pozostałych uczestników ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu
Potrawa Karp po Rzeszowsku przygotowana przez Krzysztofa Kowalskiego i Kamila Bujdasza otrzymała także dodatkową nagrodę w kategorii "danie na wynos". Nagroda została ufundowana przez Metro-Catering-System.

Potrawy były oceniane przez Jury w składzie:

🐠 Krzysztof Robert Szulborski
🐠 Krzysztof Malinowski
🐠 Jarek Walczyk
 
Dodatkowo skład JURY VIP: 

Katarzyna Chomiczewska - makarony Śląski Bifej
Dorota Koncewicz - Burmistrz Niemodlina
Waldemar Janeczek - Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR Opole
Krzysztof Ochnal - Masło - Mleczne Ogrody


WYNIKI KONKURSU DLA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH - 2.10.2021 r.  

🐠I miejsce: Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna, z potrawą:
Karp w towarzystwie borowików i makaronu
🐠II miejsce: Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak z Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. z potrawą: Karp konfitowany/ roladka z marchwi/ ziemniak wędzony/ sos holenderski/ burak/ chips z makaronu/ pianka z białego wina
🐠III miejsce: Angelica Janic i Karolina Patrzyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna z potrawą: Karp w winie z ziołami w sosie holenderskim z chipsami z dyni i makaronem o zapachu lawendy

Dziękujemy także pozostałym uczestnikom za kreatywność, zaangażowanie i rywalizację fair play:
🐠 Wiktoria Mencfel i Denis Korzeniowski z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim, z potrawą: Paluszki karpia z placuszkami makaronowymi na porowej pierzynce z sosem wiśniowym i tiulem z kurkumy
🐠 Michał Dworakowski i Konrad Bekus z ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie, z potrawą: Filet z karpia na sosie cytrynowym z kandyzowanymi pomidorkami i smażonymi kaparami
🐠 Wiktoria Sypko i Daria Sygulla z Zespół Szkół Nr 1 w Kluczborku z potrawą: Smażony filet z karpia z makaronem dyniowo imbirowym i sosem jeżynowym

Nagroda za pierwsze trzy miejsca została sfinansowana z PO Rybactwo i Morze.
Nagrody dla pozostałych uczestników zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu. 


Potrawy oceniali Kucharze z Euro-Toques Polska w składzie:
🐠 Krzysztof Malinowski
🐠 Lucyna Haluch
🐠 Maria Magdalena Politowicz
🐠Walentyna Jałocha
🐠 Michal Proc
🐠 Marcin Kosmala
🐠Tadeusz Czapla

oraz Jury VIP:
Waldemar Janeczek - KOWR,
Krzysztof Ochal - Masło Mleczne Ogrody.

 

ZNAMY UCZESTNIKÓW KONKURSU CZAS NA RYBĘ 2021

W Konkursie dla Uczniów szkół gastronomicznych, w dn. 2 października 2021 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:

  1. Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie,w składzie Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka,
  2. Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie w składzie: Angelica Janic i Karolina Patrzyk 
  3. Drużyna z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowiew składzie Michał Dworakowski i Konrad Bekus,
  4. Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim, w składzie: Wiktora Mencfel i Denis Korzeniowski,
  5. Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 im. M. Skłodowskiej – Cure w Kluczborku, w składzie: Wiktoria Sypko i Daria Sygulla,
  6. Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, w składzie: Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak

 

W Konkursie dla Szefów Kuchni, w dn. 3 października 2020 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu

  1. Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:
  2. Bartłomiej Wojtanek i Dominik Klejka z Hotelu Bania z Białki Tatrzańskiej,
  3. Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek z Best Western Hotel Felix*** z Warszawy,
  4. Tomasz Wencek i Kamil Kulczycki z Restauracji Smaczna Dieta z Gorzowa Wielkopolskiego,
  5. Tomasz Mielniczuk z Gościńca Pod Lasem i Tadeusz Węcławik z Restauracji Za Kulisami z Lublina,
  6. Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska z Catering Joker z Bolesławca,
  7. Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie

 


Gratulujemy wszystkim zakwalifikowanym drużynom!

W 2021 roku oprócz karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się:
- makaron Śląski Bifej,
- masło 82% Mleczne Ogrody. 
Opis produktów obowiązkowych znajduje się w załączniku nr 6 do Regulaminu. 

Produkt obowiązkowy (zał. 6) -  pobierz    

 

Masło Ekstra 82% tłuszczu z Opola Lubelskiego Mleczne Ogrody

Masło jest produktem wysokotłuszczowym o zawartości 82% tłuszczu mlecznego, otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietanki. Wykonany wyłącznie ze świeżej śmietanki, według tradycyjnej receptury z zastosowaniem czystych kultur mleczarskich. Ma przyjemny łagodny smak i zawiera kompleks niezbędnych witamin i składników odżywczych. Nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.

Producent: Kabako Milk sp. z o.o.:  https://kabakomilk.pl/



Makaron  Śląski Bifej.

Przygotowany na bazie jaj z chowu ściółkowego, które wybijane są na miejscu produkcji (przy produkcji makaronów nie stosuje się masy jajecznej czy jaj w proszku). Prosty skład, według tradycyjnych receptur: świeże jaja oraz mąka od lokalnych dostawców. Makarony poddawane są długiemu procesowi suszenia. Producent makaronów należy do Opolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Rodzaje makaronów do wyboru przy potrawach konkursowych: 

-  Nitka średnia pszenna 6-jaj
-  Nitka cienka pszenna 6-jaj  
-  Wstążka pszenna 4-jaja  
-  Świderek (6 jaj)