W 2021 roku oprócz karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się:
- makaron Śląski Bifej,
- masło 82% Mleczne Ogrody. 
Opis produktów obowiązkowych znajduje się w załączniku nr 6 do Regulaminu. 

Produkt obowiązkowy (zał. 6) -  pobierz    

 

Masło Ekstra 82% tłuszczu z Opola Lubelskiego Mleczne Ogrody

Masło jest produktem wysokotłuszczowym o zawartości 82% tłuszczu mlecznego, otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietanki. Wykonany wyłącznie ze świeżej śmietanki, według tradycyjnej receptury z zastosowaniem czystych kultur mleczarskich. Ma przyjemny łagodny smak i zawiera kompleks niezbędnych witamin i składników odżywczych. Nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.

Producent: Kabako Milk sp. z o.o.:  https://kabakomilk.pl/



Makaron  Śląski Bifej.

Przygotowany na bazie jaj z chowu ściółkowego, które wybijane są na miejscu produkcji (przy produkcji makaronów nie stosuje się masy jajecznej czy jaj w proszku). Prosty skład, według tradycyjnych receptur: świeże jaja oraz mąka od lokalnych dostawców. Makarony poddawane są długiemu procesowi suszenia. Producent makaronów należy do Opolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Rodzaje makaronów do wyboru przy potrawach konkursowych: 

-  Nitka średnia pszenna 6-jaj
-  Nitka cienka pszenna 6-jaj  
-  Wstążka pszenna 4-jaja  
-  Świderek (6 jaj)  

 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247