Wyniki Konkursu Czas na rybę dla Uczniów Szkół Gastronomicznych - 3 października 2020 roku.
I miejsce
Drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek.
Zespół zwyciężył po raz drugi z rzędu!
Potrawa: Karp pod pierzynką maślaną, w towarzystwie roladki rybnej, jesiennych warzyw i grzybów oraz sosu estragonowego
II miejsce
Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych (Technikum nr 9) z Wrocławia, w składzie: Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz
Potrawa: karp/ suflet serowy/ czarna soczewica/ mus z awokado/ ogórek kompresowany/ słoma z pora/ sos muślinowy
III miejsce
Drużyna z Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik
Potrawa: Karp/ kozi ser/ kaszanka/ marchew/ burak/ cebula czerwona/ szczypiorek
Wyróżnienia
- Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Piotr Kubiak i Wiktoria Szymczykiewicz
Potrawa: Karp w zielonej odsłonie
- Drużyna z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha, w składzie: Filip Podwojewski i Bartłomiej Mikulski
Potrawa: Karp opolski/ pianka kozia/ piklowane warzywa/ puree dyniowe
- Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku, w składzie: Aleksandra Kordecka i Jessica Reszczyńska
Potrawa: Karp smażony, placek buraczano-ziemniaczany z orzechami, emulsja z twarogu koziego, pieczona dynia, smażone kurki, "ziemia pietruszkowa"
Gratulujemy wszystkim Uczestnikom !!!
Nagrody za pierwsze 3 miejsca zostały sfinansowane przez Samorząd Województwa Opolskiego.
Nagrody za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Potrawy oceniało JURY w składzie:
JURY DEGUSTACYJNE
- Krzysztof Malinowski - Przewodniczący
- Maria Politowicz
- Michał Proc
- Wojciech Rabiega
- Walentyna Jałocha
JURY TECHNICZNE
- Leszek Kawa
- Marcin Kosmala
JURY VIP
- Arkadiusz Głąb - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
- Marek Adamus - Członek Zarządu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna"
I miejsce/ Anna Elsner i Sylwia Smyczek/ Wodzisław Śląski
Fot: Good Lookin Food