W dniu 6.X.2019 r. podczas 9.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, na Zamku w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny "Czas na rybę". Pięć dwuosobowych drużyn z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno. 

Wyniki konkursu:

  1. miejsce - Hotel Bania sp. z o.o.z Białki Tatrzańskiej, w składzie: Adrian Rosół, Szymon Szlembarski. 
    Potrawa: "Podhalański" karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji
  2. miejsce - Restauracja Bajka z Grodźca, w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong 
    Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan
  3. miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa, w składzie: Bartosz Lenda, Patryk Studziński.
    Potrawa: Staw

Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa, w składzie: Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek 
Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw

Wyróżnienie miejsce: MUSI SUSHI z Lublina, w składzie: Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak. 
Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej  

Skład Jury:

DEGUSTACYJNE
Marcin Soból - Przewodniczący
Adam Chrząstowski 
Wojciech Harapkiewicz 
Krzysztof Szulborski 
Krzysztof Gawlik 

TECHNICZNE
Walentyna Jałocha 
Krzysztof Malinowski 
Tomasz Smoczyk 

VIP 
Agnieszka Glamowska (KPP) 
Zdzisława Bartków (Urząd Gminy Niemodlin) 
Anna Bodzioch (Urząd Marszałkowski)  

Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Patronaty nad konkursem: http://swietokarpia.pl/cnr/patronaty 

Zwycięska potrawa
Zwycięska potrawa
 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247