W dniu 5.X.2019 r. podczas 9.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, na Zamku w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny "Czas na rybę - Junior!".
Pięć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno.

Wyniki konkursu:

  1. miejsce - drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.
    Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny
  2. miejsce - drużyna nr 2 z Gorzowa Wielkopolskiego, w składzie: Daniel Pelechaty, Izabela Uberman.
    Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje
  3. miejsce + nagroda jury VIP: drużyna nr 5 z Namyslowa w składzie: Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska
    Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku  

Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna nr 1 z Namysłowa: Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska
Potrawa: Karpiowa fantazja  

Wyróżnienie: drużyna nr 4 z Kędzierzyna-Koźle w składzie: Julia Lerch, Julia Myszka.
Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami  

Skład Jury:

DEGUSTACYJNE
Walentyna Jałocha - Przewodnicząca
Wioletta Skuratowicz
Krzysztof Malinowski
Andrzej Jackowiak
Leszek Kawa 

TECHNICZNE
Jacek Dutka
Tomasz Buchcik

VIP
Ewa Kotula (Urząd Marszałkowski Woj. Opolskiego)
Alicja Domalewska (Urząd Gminy w Niemodlinie)  

Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Stalgast.

Patronaty nad konkursem:
http://swietokarpia.pl/cnr/patronaty

 

Zwycięska drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.
Zwycięska drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.

 

 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247