Wyniki Konkursu Czas na rybę dla Szefów Kuchni - 4 października 2020 roku.
I miejsce
Norbert Koch i Jan Krawczyk z Bursztynowa Bistro z Warszawy
Potrawa: Szafirowy Karp

Miło nam poinformować, że po raz drugi otrzymaliśmy wsparcie finansowe na organizację Konkursu Czas na rybę w 2020 roku. Samorząd Województwa Opolskiego, w ramach otwartego konkursu ofert dot. dziedzictwa kulinarnego, przyznał nam 10.000,- zł na organizację konkursu. Dziękujemy! 

 

Wyniki Konkursu Czas na rybę dla Uczniów Szkół Gastronomicznych  - 3 października 2020 roku.
 
I miejsce 
Drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek.
Zespół zwyciężył po raz drugi z rzędu! 
Potrawa: Karp pod pierzynką maślaną, w towarzystwie roladki rybnej, jesiennych warzyw i grzybów oraz sosu estragonowego

Oprócz karpia opolskiego, produktem obowiązkowym przy przygotowaniu potraw konkursowych jest ser kozi z Gospodarstwa Rybackiego Kozi Dar z Chudoby (woj. opolskie). Sery kozie, produkowane w rodzinnym gospodarstwie, cieszą się dużą popularnością wśród mieszkańców Opolszczyzny oraz opolskich restauracji. Kozie produkty otrzymały wiele nagród. Gospodarstwo należy także do Opolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. 

W Konkursie, do wyboru są trzy rodzaje sera produkowane przez Gospodarstwo Kozi Dar. Szczegółowe informacje w załączniku do Regulaminu Konkursu. 

Drodzy Sympatycy Karpia!
Serdecznie zapraszamy w dn. 3-4 października 2020 r. na Zamek Niemodlin, żeby pokibicować uczestnikom Konkursu Czas na rybę w ramach Święto Karpia 2020!
Tak jak informowaliśmy, nie organizujemy w tym roku Wojewódzkiego Święta oPolskiego, ze względu na epidemię COVID-19.
Karpia jednak nie zabraknie i będzie go można skosztować w kilku postaciach. Kilku lokalnych producentów, w tym niektórzy z Dziedzictwo Kulinarne Opolskie będzie sprzedawało swoje karpiowe produkty!

Konkurs organizowany jest na terenie Zamku Książęcego w Niemodlinie, podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego.
Zamek w Niemodlinie historycznie jest związany z hodowlą karpia, gdyż właśnie tam występują największe i najstarsze stawy hodowlane na Opolszczyźnie (ok. XVI wieku).

W Konkursie dla Szefów Kuchni, w dn. 4 października 2020 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego i sera koziego z Kozi Dar konkurować będą:

 

 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247