W 2021 roku oprócz karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się:
- makaron Śląski Bifej,
- masło 82% Mleczne Ogrody. 
Opis produktów obowiązkowych znajduje się w załączniku nr 6 do Regulaminu. 

Produkt obowiązkowy (zał. 6) -  pobierz    

 

Masło Ekstra 82% tłuszczu z Opola Lubelskiego Mleczne Ogrody

Masło jest produktem wysokotłuszczowym o zawartości 82% tłuszczu mlecznego, otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietanki. Wykonany wyłącznie ze świeżej śmietanki, według tradycyjnej receptury z zastosowaniem czystych kultur mleczarskich. Ma przyjemny łagodny smak i zawiera kompleks niezbędnych witamin i składników odżywczych. Nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.

Producent: Kabako Milk sp. z o.o.:  https://kabakomilk.pl/



Makaron  Śląski Bifej.

Przygotowany na bazie jaj z chowu ściółkowego, które wybijane są na miejscu produkcji (przy produkcji makaronów nie stosuje się masy jajecznej czy jaj w proszku). Prosty skład, według tradycyjnych receptur: świeże jaja oraz mąka od lokalnych dostawców. Makarony poddawane są długiemu procesowi suszenia. Producent makaronów należy do Opolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Rodzaje makaronów do wyboru przy potrawach konkursowych: 

-  Nitka średnia pszenna 6-jaj
-  Nitka cienka pszenna 6-jaj  
-  Wstążka pszenna 4-jaja  
-  Świderek (6 jaj)  

Termin - pierwszy weekend października!

Na zgłoszenia Szefów Kuchni czekamy do 12 września 2021 (Regulamin do pobrania TUTAJ), natomiast na zgłoszenia uczniów szkół gastronomicznych do 15 września 2021 (Regulamin do pobrania TUTAJ)

 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247