ZNAMY UCZESTNIKÓW KONKURSU CZAS NA RYBĘ 2021

W Konkursie dla Uczniów szkół gastronomicznych, w dn. 2 października 2021 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:

  1. Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie,w składzie Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka,
  2. Drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie w składzie: Angelica Janic i Karolina Patrzyk 
  3. Drużyna z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowiew składzie Michał Dworakowski i Konrad Bekus,
  4. Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim, w składzie: Wiktora Mencfel i Denis Korzeniowski,
  5. Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 im. M. Skłodowskiej – Cure w Kluczborku, w składzie: Wiktoria Sypko i Daria Sygulla,
  6. Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, w składzie: Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak

 

W Konkursie dla Szefów Kuchni, w dn. 3 października 2020 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego przy użyciu makaronu

  1. Śląski Bifej oraz masła 82% Mleczne Ogrody, konkurować będą:
  2. Bartłomiej Wojtanek i Dominik Klejka z Hotelu Bania z Białki Tatrzańskiej,
  3. Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek z Best Western Hotel Felix*** z Warszawy,
  4. Tomasz Wencek i Kamil Kulczycki z Restauracji Smaczna Dieta z Gorzowa Wielkopolskiego,
  5. Tomasz Mielniczuk z Gościńca Pod Lasem i Tadeusz Węcławik z Restauracji Za Kulisami z Lublina,
  6. Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska z Catering Joker z Bolesławca,
  7. Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie

 


Gratulujemy wszystkim zakwalifikowanym drużynom!

Na zgłoszenia Szefów Kuchni czekamy do 12 września 2021 (Regulamin do pobrania TUTAJ), natomiast na zgłoszenia uczniów szkół gastronomicznych do 15 września 2021 (Regulamin do pobrania TUTAJ)

W 2021 roku oprócz karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się:
- makaron Śląski Bifej,
- masło 82% Mleczne Ogrody. 
Opis produktów obowiązkowych znajduje się w załączniku nr 6 do Regulaminu. 

Produkt obowiązkowy (zał. 6) -  pobierz    

 

Masło Ekstra 82% tłuszczu z Opola Lubelskiego Mleczne Ogrody

Masło jest produktem wysokotłuszczowym o zawartości 82% tłuszczu mlecznego, otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietanki. Wykonany wyłącznie ze świeżej śmietanki, według tradycyjnej receptury z zastosowaniem czystych kultur mleczarskich. Ma przyjemny łagodny smak i zawiera kompleks niezbędnych witamin i składników odżywczych. Nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.

Producent: Kabako Milk sp. z o.o.:  https://kabakomilk.pl/



Makaron  Śląski Bifej.

Przygotowany na bazie jaj z chowu ściółkowego, które wybijane są na miejscu produkcji (przy produkcji makaronów nie stosuje się masy jajecznej czy jaj w proszku). Prosty skład, według tradycyjnych receptur: świeże jaja oraz mąka od lokalnych dostawców. Makarony poddawane są długiemu procesowi suszenia. Producent makaronów należy do Opolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Rodzaje makaronów do wyboru przy potrawach konkursowych: 

-  Nitka średnia pszenna 6-jaj
-  Nitka cienka pszenna 6-jaj  
-  Wstążka pszenna 4-jaja  
-  Świderek (6 jaj)  

 

ul. Zajączka 7/1 /45-050/ Opole

 

+48 535 380 010; + 48 790 247 247